Alegerile prezidențiale din Franța provoacă proteste violente

  • Autorităţile franceze au declanşat o investigaţie după protestele violente izbucnite duminică seară, imediat după anunţarea proiecţiilor rezultatelor primului tur al scrutinului prezidenţial, în contextul în care în turul doi s-au calificat preşedintele în funcţie Emmanuel Macron şi Marine Le Pen.
  • Violenţe similare s-au produs şi în oraşul Lyon. Protestatarii au scandat sloganuri anticapitaliste şi antifasciste. Au fost scandate sloganuri în favoarea candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen şi a fost atacată o secţie de poliţie, potrivit postului de televiziune FranceInfo.
  • Jean-Luc Melenchon, din cadrul partidului de stânga Franţa Nesupusă, a obţinut 21,95%, iar politicianul de extremă-dreapta Eric Zemmour, 7,07% din voturi.

Autorităţile din Franța au declanşat o investigaţie după protestele violente izbucnite duminică seară, imediat după anunţarea proiecţiilor rezultatelor primului tur al scrutinului prezidenţial, în contextul în care în turul doi s-au calificat preşedintele în funcţie Emmanuel Macron şi Marine Le Pen.

Aproximativ 500 de protestatari au distrus faţadele unor bănci şi ale unor magazine în oraşul Rennes. „Ancheta vizează daune grave asupra unor bunuri de interes public şi privat”, a anunţat luni Parchetul din Rennes, citat de cotidianul Le Figaro.

Violenţe similare s-au produs şi în oraşul Lyon. Protestatarii au scandat sloganuri anticapitaliste şi antifasciste. Au fost scandate sloganuri în favoarea candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen şi a fost atacată o secţie de poliţie, potrivit postului de televiziune FranceInfo.

Preşedintele în funcţie Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se vor confrunta în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, programat pe 24 aprilie. Emmanuel Macron a obţinut 27,84% din voturi în primul tur, iar Marine Le Pen, 23,15%, potrivit rezultatelor definitive, anunţate luni, de Ministerul de Interne de la Paris.

Jean-Luc Melenchon, din cadrul partidului de stânga Franța Nesupusă, a obţinut 21,95%, iar politicianul de extremă-dreapta Eric Zemmour, 7,07% din voturi.

Valerie Pecresse, membră a formaţiunii Republicanii (centru-dreapta) şi preşedintele Consiliului regiunii Ile-de-France, a obţinut 4,78% din voturi, iar Yannick Jadot, 4,63%. J. Lassalle a obţinut 3,13%, Fabien Roussel a avut un scor de 2,31%, Nicolas Dupont-Aignan, 2,07%, Anne Hidalgo, 1,74%, Philippe Poutou, 0,77%, iar Nathalie Arthaud, 0,57%.

The post Alegerile prezidențiale din Franța provoacă proteste violente appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 29852 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code