SUA și Rusia vor încerca să facă mai multe schimburi de prizonieri

  • Griner, care a fost arestată în februarie pentru posesie de ulei de canabis pe un aeroport din Moscova, a fost schimbată cu Viktor Bout.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că mai multe schimburi sunt „posibile”.
  • Administrația președintelui american Joe Biden s-a confruntat cu reacții negative pentru că nu a reușit să o aducă acasă pe Whelan alături de Griner.

SUA și Rusia au declarat că sunt deschise la mai multe schimburi de prizonieri, la o zi după ce o vedetă americană de baschet a fost schimbată cu un cunoscut traficant de arme. Brittney Griner s-a întors în SUA după 10 luni petrecute într-o închisoare din Rusia.

Casa Albă este presată să îl elibereze pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan, care se află într-o închisoare rusă de patru ani. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că mai multe schimburi sunt „posibile” – un exemplu rar de cooperare între SUA și Rusia, pe fondul războiului dintre Moscova și Ucraina.

Întrebat vineri, la un summit din Kârgâzstan, dacă ar putea avea loc și alte schimburi de prizonieri între SUA și Rusia, Putin a răspuns: Nu refuzăm să continuăm această activitate în viitor”. El a adăugat că totul este posibil” și a precizat că au fost găsite compromisuri” pentru a deschide calea pentru schimbul de joi.

Griner, care a fost arestată în februarie pentru posesie de ulei de canabis pe un aeroport din Moscova, a fost schimbată cu Viktor Bout, traficant de arme condamnat, care a fost trimis înapoi în Rusia după 12 ani de închisoare. Sportiva americană a fost dusă pentru evaluare la Brooke Army Medical Center din San Antonio, Texas, la aterizarea în SUA, vineri.

Nu este clar cât timp va rămâne în această unitate vedeta din Women’s National Basketball Association (WNBA). John Kirby, de la Casa Albă, a declarat vineri dimineață pentru televiziunea americană MSNBC că dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice este bine dispusă” și sănătoasă”.

Administrația președintelui american Joe Biden s-a confruntat cu reacții negative pentru că nu a reușit să o aducă acasă pe Whelan alături de Griner. Originara din Michigan a fost condamnată de un tribunal rus la 16 ani de închisoare în 2018 pentru acuzații de spionaj.

Vor exista discuții în continuare” cu privire la modalitatea de a o aduce pe Whelan înapoi acasă, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Mesajul nostru pentru el a fost același”, a declarat el pentru MSNBC. Venim după tine. Păstrează-ți credința. Te vom aduce acasă cât de repede vom putea”.

The post SUA și Rusia vor încerca să facă mai multe schimburi de prizonieri appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Share this:

(Visited 18 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 30723 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


*

code