- Meteorologii anunţă că riscul producerii de avalanşe este însemnat – gradul 3 din 5 – în masivele Făgăraş, Bucegi, Rodnei, Parâng – Şureanu, Ţarcu-Godeanu și Călimani – Bistriței – Ceahlău.
- Cel mai mare strat de zăpadă se găsește în Carpaţii Meridionali, de 176 cm la Bâlea-Lac.
Potrivit meteorologilor, în apropierea crestelor se mențin vechile plăci de vânt, acoperite cu un strat de zăpadă proaspătă.
În Munții Făgăraş, ninsorile din ultimele zile au depus local 10-20 cm de zăpadă prospătă. În partea superioară a stratului există un strat instabil de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 40-50 cm și care are stabilitate și rezistență reduse.
Stratul instabil din partea superioară poate ceda în special la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan, pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari.
La altitudini de peste 1.800 de metri, riscul de avalanșe este însemnat.
„Sub 1.800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă este umed și are încă dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind de asemenea însemnat (3), risc care poate apărea atât spontan, cât și la supraîncărcări”, arată sursa citată.
Sub 1.500 de metri riscul declanșării avalanșelor este moderat.
Riscul însemnat de avalanșe se va menține până miercuri seara.
„Vremea a fost în general închisă, iar temperaturile mai ridicate decât cele obișnuite ale acestei perioade în Carpații Meridionali și Occidentali. Cerul a fost mai mult noros. Pe arii relativ extinse în Carpații Occidentali și în cei Meridionali, s-au semnalat precipitații mixte sub 1800 m, temporar ploi sub 1500 m, iar în zona înaltă a nins. În Carpații Orientali au predominat ninsorile. Local în Carpații Occidentali, în vestul celor Meridionali și în nordul celor Orientali cantitățile de precipitații au depășit 25-30 l/mp, pe arii restrânse 40-50 l/mp și izolat 80-100 l/mp(Cuntu și Stâna de Vale). Vântul a suflat moderat din sector vestic și sud-vestic, cu intensificări temporare de 40-50 km/h în toate masivele, pe crestele din Făgăraș, Bucegi și Cubură cu 80-100 km/h, iar pe restul crestelor cu 50-70 km/h, viscolind trecător ninsoarea. Local s-a semnalat ceață, asociată în zonele înalte și cu depuneri de chiciură. Stratul de zăpadă a crescut la peste 1800 m, mai ales pe crestele din vestul Meridionalilor și din nordul Orientalilor(local cu peste 15-20 cm) și s-a diminuat în zonele joase unde s-au semnalat precipitații mixte și unde temperaturile au fost pozitive, cu până la 23 cm în vestul Carpaților Meridionali. În masivul Bucegi, a fost declanșată o avalanșă pe valea Mălăiești, cu pornire de la 1850 m”, conform meteorologilor.
Cel mai mare strat de zăpadă se găsește în Carpaţii Meridionali, de 176 cm la Bâlea-Lac.
The post Risc însemnat de producere a avalanşelor, în munții Făgăraş, Bucegi, Parâng și alte masive appeared first on Aleph News.
potrivit alephnews
Lasă un răspuns