Emma Thompson și Greta Thunberg, printre criticii cazului Shell Greenpeace. Mișcarea vine după un protest din luna ianuarie a anului trecut

  • Persoane publice precum Emma Thompson și Greta Thunberg critică procesul Shell împotriva Greenpeace.
  • Shell dă în judecată Greenpeace pentru daune de un milion de dolari.
  • Scrisoarea trimisă lui Shell cere respectarea dreptului la protest și oprirea forajului de petrol și gaze noi.

Peste 30 de persoane publice, printre care Emma Thompson, Imelda Staunton și Greta Thunberg, au scris lui Shell criticând procesul său „insenin și răzbunător” împotriva Greenpeace, după ce activiștii au ocupat o platformă petrolieră în mișcare anul trecut, scrie The Guardian.

Într-una dintre cele mai mari amenințări legale din istoria de 50 de ani a organizației de caritate pentru mediu, Shell o dă în judecată pentru daune de un milion de dolari, cu costuri care ar putea ajunge la milioane.

Mișcarea vine după un protest din ianuarie anul trecut, în care patru activiști Greenpeace s-au îmbarcat pe o platformă la nord de Insulele Canare, care era transportată în Insulele Shetland, ținând pancarte care scriau: „Opriți forarea – începeți să plătiți”.

Scrisoarea de luni, semnată de zeci de muzicieni, activiști și avocați proeminenți, precum și de peste 100.000 de membri ai publicului, solicită Shell să respecte dreptul la protest.

Activiștii Greenpeace au cerut Shell să înceteze forarea pentru noi petrol și gaze și să-și folosească resursele vaste pentru a sprijini comunitățile cel mai puțin capabile să răspundă la impactul schimbărilor climatice”, se arată în comunicat. „Acestea sunt cereri în întregime legitime, iar încercarea dumneavoastră transparentă de a le intimida este scandaloasă și, sincer, periculoasă”.

Scrisoarea adaugă: „Vă solicităm să respectați dreptul oamenilor de a protesta împotriva schimbărilor climatice; încetarea dezvoltării de petrol și gaze noi; și folosiți-vă imensa bogăție pentru a ajuta acele țări și comunități cele mai afectate de criza climatică, pe care le-ați creat nu puțin.”

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Shell a adăugat: „Dreptul la protest este fundamental și Shell îl respectă absolut. Dar trebuie făcut în siguranță și în mod legal. Urcarea pe mare a unei nave de 72.000 de tone metrice a fost ilegală și extrem de periculoasă. Un judecător a spus că protestatarii Greenpeace „și pun viața în pericol și, indirect, viețile echipajului”.

„Depunând o cerere în februarie 2023, am căutat să prevenim o escaladare a protestelor pe navă, care era deja un pericol pentru viața protestatarilor și a echipajului. Majoritatea costurilor reclamate au fost suportate de antreprenori și subcontractanți care lucrează pentru Shell, care au pus în aplicare măsuri de siguranță adecvate pentru a proteja toate persoanele implicate, inclusiv protestatarii.”

Scrisoarea, care a fost trimisă vineri directorului general al Shell, Wael Sawan, este susținută și de grupuri ale societății civile, inclusiv Amnesty International și Friends of the Earth.

Scriitorul și bucătarul Hugh Fearnley-Whittingstall, unul dintre semnatari, a declarat că procesul „crește cerșetori”.

„Shell se laudă în mod constant cu acreditările sale ecologice, în timp ce își folosește marea bogăție pentru a hărțui activiștii pentru schimbările climatice care își reclamă în mod pașnic practicile de afaceri care distrug climatul.”

Philip Evans, un militant la Greenpeace Marea Britanie, a declarat: „Trăim într-o lume răsturnată. Guvernul Regatului Unit ar trebui să conducă către un viitor fără combustibilii fosili despre care știe că provoacă o criză a costului vieții acasă și haosul climatic în întreaga lume. Dar, în schimb, giganților petrolieri precum Shell li se înmânează noi licențe de explorare și foraj care vor exacerba ambele crize, în timp ce aceștia declanșează procese împotriva grupurilor climatice care îndrăznesc să le conteste.

Citește și

The post Emma Thompson și Greta Thunberg, printre criticii cazului Shell Greenpeace. Mișcarea vine după un protest din luna ianuarie a anului trecut appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.
Salt la sursă
știrea a fost scrisă pe alephnews.ro de jurnalistul Diana Zlătescu



Share this:

(Visited 30 times, 1 visits today)
Despre Vidjean Mihai 31871 de articole
Om de radio, om de presă, Lector la Facultatea de Jurnalistică și Media, corespondent din Republica Serbia și uneori din Timișoara și Munchen, Germania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*